Thursday, 1 October 2015

Opinions Wanted

Thursday, 1 October 2015

What if you got an offer to work in food service industry with basic salary RM2300 but have to go back and forth from your home to the working place for 35-45 minutes for 6 days in every week.
What are your thoughts?






15 comments:

  1. Bagi saya perjalanan tu sangat jauh utk ulang alik setiap hari.
    Sama ada tolak tawaran tu atau berpindah ke rumah/bilik yg lebih dekat.
    Tapi saya berasal dari Kuantan, dan bandarnya kecik.
    Perjalanan nak ke mana2 amik masa 5-15 minit je..

    Kawan2 saya yg duk di bandar besar, dorang rasa biasa je sejam pergi dan balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay...
      terima kasih sebab bagi opinion...

      Delete
  2. "35-45 minutes" tu ok masih boleh dipertimbangkan..
    tapi "6 days in every week" tak mau laaaaaa :D

    yang paling terbaik utk kita pilih "5 days in every week" :)
    tau tak 2 hari cuti tu bermakna sgt utk diri kita dan family.

    ReplyDelete
  3. But for those yang single OK tak?
    N duduk rumah sendiri bukan sewa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau gaji lebih dr rm 500 dengan gaji sekarang ok.. u berkorban sikit cuti sehari u dan dapat cover balik perjalanan jauh tu. berbaloi :))

      tapi kalau lebih 200 dr gaji sekarang bg sy. sy akan cari tempat lain :)

      Delete
    2. the main thing is this is my first full time job....
      tak tau nak buat comparison macam mana....
      but, I did make a calculation pasal duit minyak/belanja rumah/bagi duit kat parent/ bayar hutang study/etc... seemed ok tapi itulah... still reluctant...

      tq sebab sudi bagi pendapat.. :)

      Delete
    3. oh ok.. utk "first full time job" dikira ok juga tawaran ni.. sorry sy ckp ikut pengalaman sy. sbb sy da 6tahun keje bila untuk keje baru sy akan pilih ikut pada cuti dan gaji... jauh tu semua senasib sama je mmg cukup susah nak cari keje yang dekat ngn tempat tinggal. kalau nak dekat awak kene cari keje dulu then baru cari tempat tinggal...hihi tp yang penting jauh2 pun biar berbaloi. sy ulang alik 45minit dr tempat keje ke rumah sy pilih gak nak tempuh sebab gaji dia bagi satu kali ganda dr gaji sblm ni. :D

      semoga dilimpahkan rezeki di tempat kerja baru :)

      Delete
    4. tq sis...
      penat sebab duk fikir pasal ekonomi sekarang...
      semua nak pakai duit... n fikir balik... daripada menganggur better grab the chances given.. :)

      Delete
  4. For me, masa single macam ni lah masa nak kerja keras sikit. 6 hari seminggu still consider ok. Dan perjalanan less than an hour still ok. Sebab akak dulu berulang gombak-rawang sejam. Dan gaji pun hanya RM1800 plus duduk rumah sewa. Peh. Tak tahu macam mana boleh bertahan dulu. Kalau nak terima, boleh anggap as experience. Tak terima pun tak pe, inshaAllah ada rezeki lain nanti. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 75% kata hati nak terima... tapi bila baca kontrak, kalau nak berhenti kena bagi notice 2 month... sbb ada lagi few interview yang belum dapat result...
      then bila fikir lagi.. takut yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran..

      Delete
    2. Takpe. Jangan terburu-buru. Second opinion from parents are the best. And follow your intuition. =)

      Delete
  5. Saya tak pernah kerja dekat Malaysia, so saya tak tahu sangat benda ni. Firstly, MYR 2300 tu kira banyak ke dekat Malaysia bagi jawatan yang ditawarkan tu? Agak-agak lepas tolak duit minyak (saya dengar harga minyak naik) perjalanan hari-hari tu, berapa tinggal. Awak sanggup ke nak ulang-alik 35-45minutes hari-hari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup... minyak dah naik.. :(
      anyway... tq

      Delete
  6. depends. kalau sy, personally sy akan tolak. sbb perjalanan tu jauh + harga minyak naik skrg. tambahan pulak 6 days per week. tp kalau awk sendiri rasa mampu dan ok, then on je :) atau awk blh cari rumah/bilik yg dekat dgn tempat keje.

    ReplyDelete

jjajja's journey © 2014